Pages

8 Haziran 2010 Salı

etek kalıpları

Önce ölçümüzü almalıyız. Mezura ile önce bel sonra kalça ve sonra da etek boyu ölçüsü...
Biz şimdilik varsayım ölçülerle çalışalım.

Bel = 80 cm
kalça = 100 cm
Etek Boyu = 90 cm

Ve ayrıca kalıp çıkartmak için gerekli malzemeler;
Parşömen yada milaş kağıdı ( gazete de olur renkli kalemle çizerseniz. ) kırtasiyelerde mevcut, kalem, cetvel, mezura ve makas...

Önce kalça ölçüsünden başlayacağız. 100 cm'i 4'e bölelim. Çıkan 25 sayısı ile çalışmaya başlayalım.


Şekil 1: 25 cm eninde 90 cm ( etek boyu ölçünüz tam ölçü olacak, kısa-uzun siz istediğiniz uzunlukta ayarlayabilirsiniz )bir dikdörtgen çizelim.



Şekil 2 : Üstten 20 cm içeri girerek bir çizgi daha oluşturalım. Bu kalça çizgisi olacak.

Şekil 3 : Dikdörtgenin sol uzun kenarını ön orta olarak belirleyelim. Ön ortadan 12 cm içeri girerek üstten aşağıya doğru düz bir çizgi daha çizelim ( düz boy ipliği ). Bu çizginin özel bi uzunluğu yok 30-35 cm olabilir. Bu çizgi kumaşımızı yerleştirirken kumaşın iplik yönü için gerekli (kırmızı çizgiler). Pensi de şöyle yapacağız. Düz boy ipliğinin her iki yanına 1,5'şar cm'den işaretler koy aynı ve kalça çizgisine 11-12 cm'e kadar V şeklinde düz bir çizgi yap.





Şekil 4: Bel ölçüsünü (80 cm) 4'e bölelim. Çıkan sayı 20, ön ortadan 20 cm ölçüp işaretleyelim ( mavi nokta ). Sonra öbür köşeden 1 cm içeri girip işaret koy ( yeşil ). İki işaret arasında eğik bir çizgi çiz, yani bu bel oyuntusu olacak ( kırmızı ). Sonra da yine mavi noktadan kalça çizgisine doğru bir eğik çizgi daha yapalım, aynen şekildeki gibi ( pembe ).



Şekil 5: Etek ucundan 7 cm dışa doğru ölçüp bi işaret yapın ( pembe nokta ). O işaretten kalça çizgisine doğru eğik ama düz ( şekildeki gibi ) bi çizgi çizin ( mavi). Artık içteki diğer çizgi ( şu an kesik kesik olan ) iptal oldu.



Şekil 6: Etek ucundan ( çan payı verdiğimiz tarafından ) 1,5 cm yukarısından ölçerek işaretle ve aynen şekildeki gibi ön orta çizgisine doğru hafif eğik bir çizgi çizelim. ( bu da eteği diktiğimizde yan uçlarının düz olması için. ) Bu şemada kesik kesik olan çizgiler artık iptal durumundadır, silebilir ya da kesince kendiliğinden gideceğinden yok sayabilirsiniz.



Şekil 7: Kırmızı çizgiler hariç siyah çizgiden makasla kalıbımızı kesip çıkartabilirsiniz.



Kalıbımız hazır. Sıra geldi kumaşa yerleştirmeye...
Facebook'ta Paylas

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder