Aile işletmeciliğine ilk adım: Ev ortamını işyerine çevirmek!Gelişmiş toplumların en büyük özelliği, ev ortamında gerçekleşen girişim sayısındaki artış. Türkiye'de de evden yapabilecek çok sayıda girişim var...
OKUYUCULARIM daima "basit işlere" yer vermediğimden şikâyetçi. Olabildiğince anlaşılabilir ve popüler işleri dile getirmeme rağmen daha da kolay işlere olan ilgi demek ki çok fazla.
İhtisas alanıma girmese de bu hafta size birkaç örnek vermeye çalışacağım. Bu konuda Amerika'da yayınlanmış bazı eserlerden yararlandım. İtiraf edeyim ki bu basit işlerin özelliklerine aşina olmadığım için kısaca anlatmakta epey zorlandım.
Priscilla Y. Huff, Amerikan girişimcilik kültüründe önemli yeri olan bir isim. Özellikle ev ortamında yapılabilecek pratik girişimler için yazdığı eserler Amerika'da uzun süre "bestseller" listesinde kalmış.
Bu bayan yazar yazdığı kitaplarla evde yapılabilecek işleri sınıflandırıp, ilginç önerilerde bulunuyor. İşleri kurgulamadan önce bazı hazırlıkların yapılmasını da şart koşuyor. İlk planda cevaplandırılması gereken şu sorularla işe başlamayı öneriyor:
"Benim için ev ortamında iş yapacağım en ideal yer neresi olmalı?" Bu soruyu bizim coğrafyamız için tercüme edersek şu çıkıyor: Güvenlik, sağlık ve kazanç açısından en uygun yer neresi? Örneğin İstanbul, Ankara ya da İzmir ... Belki de Anadolu'da bir başka kent.
Devamlı çalışmanın stresinden uzaklaşma arzusuyla Bodrum
ya da Marmaris'te de bile evden iş yapılabilir. Kısacası iş yapılacak yerin cazibesi, çekim gücü, insanların talepleri ve kişisel motivasyon önemli.
Yazar sonra şunu da soruyor: "Bir girişimci olarak evde yapılabilecek basit bir işte mutlu olacak mısınız? Eviniz buna uygun mu? Eğer uygun değilse favoriniz olan bir kente yerleşip evden yürütebileceğiniz bir işe ruhen hazır mısınız?"
Sonra da ekliyor: "Yapacağınız işi çevrenizle görüştünüz mü?"
KARARI KENDİNİZ VERİN
Bir başka yazar ise bu konuda epey hassas; "Son ana kadar kendi sesinize kulak verin" diyor. "En çok arzuladığınız işi ancak siz yapabilirsiniz" dedikten sonra ilave ediyor: "Herkesin 'aurası' ayrıdır; kişisel düşünceleri de... Sakın hayal ettiğiniz işinizin eleştirilmesine izin vermeyin. Özellikle de yakınlarınızla işinizin içeriğini tartışmayın bile... Araştırmayı kendiniz yapın ve kendi kararınızı kendiniz verin."
Sıra resmi işlemlere geldiğinde işin sadece muhasebe kısmını alıp götürecek bir görevliye ihtiyaç olduğunu söylüyor: "Size birçok girişimciye servis veren güvenilir bir uzman gerekli. Bırakın işin bürokrasisiyle o uğraşsın. Siz sadece işinizin ticari yönüne konsantre olun."
Yazarlar bu klasik başlangıç önerilerden sonra işini ev ortamında kuracak girişimcilere hangi işleri öneriyor? Çoğu Türkiye için uygun değilse de bazı ilginç önerileri var. İşte bu hafta birkaç örneği dikkatinize sunuyorum. Değişen Türkiye'de size bazı ufukları gösterebilir ve hayal dünyanızı geliştirebilir.
Ancak şunu unutmamak gerekiyor. Evden yapılacak işler biçki, dikiş ve tekstil uğraşılarıyla sınırlı değil. Önerilen işler bir aile işletmesine dönüştürülebildiği takdirde başarı şansı vaat ediyor.
İLGİNÇ GİRİŞİM KONULARI
"Engraving" baskı işi ev ortamında kolayca yapılabiliyor; hem kazançlı hem de kolay. "Engraving" bazı kimyasallarla çeşitli zeminler üzerine baskı yapmak demek. Otomatik makineleri var ve çok küçük yer kaplıyor. Makineleri internet üzerinden kolayca sipariş etmeniz mümkün... "engraving" veya "easy imprinting" tanımıyla araştırma yapmak yeterli.
"Ev işi çikolatalar" yapmak şimdi çok moda. "Bar" ve
"tablet" kalıplarına dökülecek ev işi çikolata karışımlarını büfelere, marketlerle rahatlıkla pazarlayabilirsiniz. Çikolata üretiminde özel formüller kullanarak sıcaklık kontrol altına alınabiliyor. İnternet ortamı ise kendinize özgü geliştireceğiniz benzersiz çikolataların yapımı için iyi bir pazaryeri.
Toptan ya da dökme alacağınız elektronik, nalburiye ve kırtasiye malzemelerini kendinize özgü bastıracağınız plastik kutucuklar içine koyarak tüketicilerin dikkatini çekebilir, küçük hacimler içinde satılabilmesine imkân sağlayabilirsiniz. Yapılacak iş raptiye, çivi, mandal, ataç gibi çok kullanılan nesneleri belli miktarda kutulara koymaktan ibaret. Askılı "standlar" üzerinde sunum yapmanız ise işinizin cazibesini artıracaktır.
Takı tasarımcılığı her zaman ev ortamına uygun bir iş... Kazancınızı artırmak istiyorsanız işin sanat tarafına ağırlık vermelisiniz. Örneğin
"cam üzerine boyama" ve "lüle taşı işleme" gibi faaliyetler kazancınızı artırabilir.
Fiyonk üretimini yıllar önce yine Priscilla Y. Huff'tan esinlenerek yazmıştım. Ev ortamında yapılabilecek çok rahat bir iş. Futbol kulüplerini ve günün moda akımlarını dikkate almanızda yarar var. İnternette "bows make" tanımıyla yapacağınız aramada birçok seçenekle karşılaşacaksınız.
Eğer eviniz bahçeliyse Japonların ünlü "bonsai" yetiştiriciliğini deneyebilirsiniz. Minyatür ağaçların her zaman pazarı var ve oldukça kazançlı bir uğraş. Ancak tekniğini çok iyi öğrenmeniz şart...
Cam işçiliği de evde yapılabilecek işler arasında. "Paşabahçe" gibi kurumlardan alacağınız bardak ve cam objeleri "hızlı devirli el çarklarıyla" birer sanat eserine dönüştürmeniz mümkün. Aletlerin tümünü büyük nalbur marketlerden bulabilirsiniz. Eviniz bu iş sayesinde bir kristal sanat atölyesine dönüşebilir. Facebook'ta Paylas
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder